NIEUWS FLASH


Via de nieuwsflash hieronder kan je de laatste nieuwtjes van vzwSivi en over onze werking lezen. 

Kom regelmatig eens kijken of abonneer je op de berichten via de rss knop hieronder 

Vakantie!

Geplaatst 5 aug. 2020 02:01 door Ann Vanhoof   [ 5 aug. 2020 02:11 bijgewerkt ]

Wat een jaar! Niemand kon voorspellen wat ons in 2020 te wachten zou staan. Met opgeheven hoofd kunnen we na maanden hard werk besluiten dat we de corona-orkaan goed doorstaan hebben. Mede dankzij de hulp van partners (buurtwerk, straathoekwerk, vzw Jong, WGC, sociale regisseur, wijkregisseur, ... ) en de helpende handen van vele vrijwilligers is onze werking 100% blijven doordraaien! Moe, maar voldaan knijpt het SIVI-team er even tussen uit. We zien elkaar graag terug in de week van 10 augustus (met uitzondering van de uitleendienst - op 7/8 is de uitleendienst van 16 tot 19u open).

Heb je dringend nood aan voedselondersteuning? Dan verwijzen we je tot en met 7/8 graag door naar de site van KRAS: www.krasgent.be 

Signalen en aanbevelingen van de vier Gentse verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen

Geplaatst 11 mei 2020 04:36 door Ann Vanhoof

** Signalen en aanbevelingen van de vier Gentse verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen **

Er wordt wel eens gezegd dat we allemaal in hetzelfde schip zitten. Maar dat klopt niet. We zitten in dezelfde storm, nl. de coronacrisis, maar niet in dezelfde boot. De ene trotseert de storm op een luxejacht, de andere vanop een roeiboot. En daartussen in varen nog veel andere boten. Sommigen genieten op volle zee anderen moeten hun schip verlaten en hun reddingsboei uitgooien. Neen, in deze tijden van crisis zijn er heel verschillende ervaringen en noden. Iedereen beleeft zijn reis. Hoog tijd om noden in kaart te brengen en actie te ondernemen zodat we iedereen op zee zo goed mogelijk doorheen deze storm kunnen loodsen.

De Gentse verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen (Jong Gent In Actie, Beweging van Mensen met een Laag Inkomen en Kinderen, SIVI en De Zuidpoort) willen in deze Corona-crisis signalen en aanbevelingen meegeven aan beleidsmakers en maatschappelijke actoren. Volgende link geeft jullie een overzicht van de signalen en aanbevelingen waar steevast op ingezet moet worden: https://dezuidpoortgent.be/corona-aanbevelingen/


Voedselverdeling in tijden van coronacrisis

Geplaatst 20 mrt. 2020 05:11 door Ann Vanhoof   [ 20 mrt. 2020 05:14 bijgewerkt ]

Het klinkt jullie ondertussen allicht bekend in de oren: door de coronacrisis moet ook SIVI heel wat deelwerkingen on hold zetten. Zo zijn de uitleendienst en boetiek vincent voor onbepaalde tijd gesloten. Ook de mobiele keuken rolt niet uit en de themawerkingen werden on hold gezet. Maar dankzij een fantastisch team van partners gaat de voedselbedeling door! Elke dinsdag (14 tot 16u), woensdag (9u30 tot 12u) en donderdag (14 tot 18u) kunnen klanten die een kaart hebben langs komen in de Heilig-Hart kerk. Daar zullen ze een pakket producten mee krijgen. Een dikke merci aan het buurtwerk en straathoekwerk voor dit hartverwarmend partnerschap!

(met dank aan Jel voor de foto's)

Themagroepen: wonen, vrije tijd en actua

Geplaatst 25 jan. 2019 03:47 door Ann Vanhoof   [ 25 jan. 2019 03:52 bijgewerkt ]

Ook in 2019 hebben we de wekelijkse themagroepen op maandag weer op gang getrokken.
De groepen gaan telkens door op maandag van 14u tot 16u in de Jos Verdegemstraat 19 te Sint-Amandsberg. Iedereen is van harte welkom! Net zoals het afgelopen jaar wisselen de themagroepen ‘actua’, ‘vrije tijd’ en ‘wonen: huren op de private markt’ elkaar af.

Let op! De themagroep ’t overeten’ gaat niet meer door op de eerste maandag van de maand!
Voor meer informatie ivm de bijeenkomsten ’t overeten’ kan je terecht bij Tine De Vos.
Op de eerste maandag van de maand en tijdens de schoolvakanties zijn er geen groepsbijeenkomsten.

Zie hier alvast de kalender (tot eind april):

-          Maandag 14 januari: groep actua: bespreking bestuursakkoord

-          Maandag 21 januari: groep actua: bespreking bestuursakkoord

-          Maandag 28 januari: groep actua: bespreking bestuursakkoord

-          Maandag 11 februari: groep ‘wonen: huren op de private huurmarkt’

-          Maandag 18 februari: groep actua: gezinsondersteuning – ism OCMW Gent

-          Maandag 25 februari: groep ‘vrije tijd’

-          Maandag 11 maart: groep ‘wonen: huren op de private huurmarkt’

-          Maandag 18 maart: groep ‘vrije tijd’

-          Maandag 25 maart: groep actua: gezinsondersteuning – ism OCMW Gent

-          Maandag 8 april: geen groep - paasvakantie

-          Maandag 15 april: geen groep – paasvakantie

-          Maandag 28 april: ‘wonen: huren op de private huurmarkt’ – ism huurdersbond

Boetiek vincent en kruidenier in een nieuw kleedje

Geplaatst 22 jan. 2019 07:20 door Ann Vanhoof   [ 23 jan. 2019 08:45 bijgewerkt door Bart Gabriel ]


De sociale kruidenier is verhuisd. In december wisselden we van locatie met het buurtwerk. Vanaf nu is er een zee van ruimte om boodschappen te doen in de sociale kruidenier, gezellig een tas koffie te drinken in het onthaal en een aangenaam gesprek te voeren tijdens de sociale dienstverlening. Ondertussen heeft iedereen zijn draai gevonden en draait de werking weer op volle toeren. Wat een verademing!

Ook de 2de handswinkel ‘Boetiek Vincent’ werd vernieuwd. De hele zomer lang staken werkers en vrijwilligers de handen uit de mouwen om de oubollige winkel om te toveren tot een aantrekkelijke plek. Ook hier was het een race tegen de klok, maar achteraf bleek het zeker de moeite waard. Iedereen content!   


We zijn nog steeds op zoek naar enthousiaste vrijwilligers! Steek je graag de handen uit de mouwen? En heb je nog enkele uren vrij in de week die je graag op een zinvolle manier wil inzetten? Neem dan contact op met eva via mail eva.roeland@vzwsivi.be of op het nummer 0492/ 50 61 95.Warme Winter van start

Geplaatst 22 jan. 2019 07:19 door Ann Vanhoof   [ 23 jan. 2019 08:46 bijgewerkt door Bart Gabriel ]


In het najaar van 2018 ging Warme Winter opnieuw van start. Deze ontmoetingsplaats voor dak- en thuislozen is een initiatief van stad Gent in samenwerking met SIVI, Enchanté, Refu Interim, CAW, Foodsavers en OCMW Gent. SIVI zet zijn schouders onder de Warme Winter voor gezinnen. Tijdens de koude wintermaanden kunnen ouders in de vooravond bij SIVI genieten van een tas soep, terwijl de kinderen zich uitleven. De werking draait als een goed geoliede machine! Er zijn ook heel fijne initiatieven zoals de wekelijks samenwerking met Sport Around, huistaakbegeleiding, knutselactiviteiten, ... Maar ondanks het fantastische aanbod en de grote bekendmaking, merken we dat het niet storm loopt … En daar moeten we misschien simpelweg blij om zijn …

Heb je thuis nog knutselmateriaal voor kinderen (denk aan kinderschaartjes, gekleurd papier, vingerverf, lijmstiften, plakkaatverf, penseeltjes, schortjes, glitters, ...)? Dan mag je dit altijd afgeven tijdens de openingsuren van warme winter (dagelijks van 16u30 tot 20u30) in de Doornakkerstraat 54.


Op zaterdag 2 februari stellen we Warme Winter eenmalig open voor alle buurtbewoners. We starten al om 13u30 en vertonen live stream de voorstelling “de winter van kapitein Winokio” vanuit de Vooruit. Iedereen is welkom.

Dampoort & Rabot knapT OP! … renovatieprojecten op volle toeren!

Geplaatst 22 jan. 2019 07:17 door Ann Vanhoof   [ 23 jan. 2019 08:57 bijgewerkt door Bart Gabriel ]


In samenwerking met de Stad Gent en OCMW sloegen Domus Mundi en SIVI weer de handen in elkaar voor een vervolgtraject op het succesvolle verhaal van Dampoort knapT OP! Het project landde dit keer niet alleen in Dampoort, maar ook in het Rabot. Terwijl de 9 bewoners van Dampoort knapT OP! hun werken stilaan afronden, leggen de 5 bewoners van Rabot knapT OP! de laatste hand aan hun renovatieplan.

Nu het einde bijna in zicht is, kunnen we alvast concluderen dat Dampoort knapT OP! (deel 2) opnieuw een succes was! Van een nieuw dak tot het vervangen van buitenschrijnwerk; van elektriciteitswerken tot vochtbestrijding; … Heel wat werken die de kwaliteit en de energiezuinigheid van een woning kunnen verbeteren, zijn de revue gepasseerd. De meeste bewoners kunnen al genieten van het resultaat en dat zorgt alleen maar voor blije gezichten! In samenwerking met ‘Echo’s uit de wijk’ kruipen alle bewoners achter de lens en proberen ze hun woning en alles daarrond in beeld te brengen. Meer daarover in de volgende nieuwsbrief.


Onlangs werden de 5 kandidaten voor Rabot knapT OP! geselecteerd. Zij staan te popelen om met hun renovatiewerken te kunnen starten.Een boost voor de uitleendienst pastory

Geplaatst 22 jan. 2019 07:13 door Ann Vanhoof   [ 24 jan. 2019 00:32 bijgewerkt ]

De uitleendienst kreeg de laatste tijd een enorme boost. Het ledenaantal bereikte de kaap van 150. Een enthousiaste ploeg van 10 vrijwilligers tracht wekelijks buurtbewoners persoonlijk te helpen met de keuze en het uitlenen van materiaal voor werken in huis of in de tuin. Ondertussen ontwikkelden we een eigen digitaal platform (social rent - met dank aan Peter) en kregen de vrijwilligers een eigen uniform (kom dat zien!).

Verder organiseren we elk seizoen in samenwerking met buurtwerk en Samenlevingsopbouw Gent een repaircafé. Hier kunnen buurtbewoners klein elektro, textiel, fietsen, … samen met reparateurs herstellen. Tijdens de reparaties genieten ze van een drankje of kunnen ze een babbeltje slaan met hun buren. De data voor de volgende repaircafés zijn zaterdag 20 april (14-17u) en zaterdag 6 juli (14 - 17u)


Tenslotte hebben we in samenwerking met Domus Mundi het project ‘Vocht in huis! Wat nu?’ op poten gezet. Hierbij sturen we onze specialisten van de uitleendienst ‘Pastory’ en  de architecten van Domus Mundi erop uit om de oorzaken van vochtproblemen op te sporen in woningen. Hiervoor gaan we aan huis met het nodige materiaal.

Een hele boterham dus!

En dan lanceren we graag nog een kleine oproep: Heb je thuis degelijk werkmateriaal dat niet of weinig gebruikt wordt? En zou je dit graag schenken aan de uitleendienst? Zou je jou graag inzetten als vrijwilliger (ongeveer 2 keer per maand een 4tal uur)? En lijkt het onthaal van de uitleendienst jou een ideale plek om dit te doen? Neem dan meteen contact op met de uitleendienst!


Met dank aan Jeroen Adriaenssens voor de foto

De mobiele keuken rolt uit!

Geplaatst 22 jan. 2019 07:12 door Ann Vanhoof

In het najaar van 2018 werd voor het eerst de mobiele keuken (letterlijk) uitgerold! Dankzij de vrienden van Hans Bodyn werd een prachtige mobiele keuken gerealiseerd voor het project ’t Overeten. Dit project verenigt bewoners, wijkorganisaties, sympathisanten en foodsavers in de Dampoort rond laagdrempelige ontmoeting en voeding. Een aanzet tot een solidair buurtrestaurant!

Ondertussen duikt de keuken met een ploeg van enthousiaste vrijwilligers en werkers maandelijks op in de buurt … Wordt vervolgd!17 oktober: werelddag tegen armoede!

Geplaatst 16 okt. 2018 08:23 door Ann Vanhoof   [ 16 okt. 2018 08:29 bijgewerkt ]

Ben jij ook verontwaardigd over het feit dat 1 Gentenaar op 5 in armoede leeft? Vind jij ook dat de overheid nog meer kan doen om armoede en sociale uitstluiting uit te bannen? Toon jouw verontwaardiging! Kleef de tamtam-tattoo op jouw arm, neem er een foto van en plaats die op je sociale media met de hashtag #genttegenarmoede. Of kom om 18u naar de korenmarkt met potten en pannen en loop mee in de optocht richting Sint-Pietersplein waar je kan deelnemen aan de herdenking. Het volledige programma vind je op www.genttegenarmoede.be


1-10 of 90