SOCIALE KRUIDENIER

Sociale Kruidenier - Alleen voor families en personen die door een officiële instantie zijn doorgewezen.
Ondanks het feit dat materiële hulpverlening een noodzakelijk kwaad is en op termijn overbodig zou moeten zijn, blijft een behoefte bestaan aan betaalbare voeding. Meer nog, door allerlei maatschappelijke tendensen (economische crisis, …) moeten steeds meer mensen een beroep doen op noodhulp onder de vorm van voedselpakketten. In afwachting van structurele maatregelen tegen armoede, pleit vzw SIVI voor een waardevolle en menswaardige manier van noodhulp, meer bepaald onder de vorm van een sociale kruidenier. 


   Wat?

De sociale kruidenier is een echt winkelconcept. Het is de gulden middenweg tussen een gratis, caritatief aanbod en de supermarkt. Mensen die in de kruidenier komen winkelen, bepalen zelf wat ze kopen uit een gevarieerd aanbod aan producten (voeding, drank, hygiënische en verzorgingsproducten). Betalen gebeurt aan de hand van solidariteitsbonnen die aangekocht worden in de sociale dienst. Het principe is 1 keer betalen = 3 keer halen. Bovenop de ‘te betalen’ producten, krijgt iedereen ook steeds gratis producten mee naar huis. 

Sinds geruime tijd hebben vzw SIVI en Samenlevingsopbouw Gent zicht verenigd in de 'sociale kruideniers Gent'. Zo werken we samen een nieuw winkelmodel uit op Gents niveau. Verder geeft het project 'thuis in de stad' de sociale kruideniers Gent ook de kans om te experimenteren met aankopen via korte keten (aankoop van producten die vers en goedkoop zijn).

   Waarom?
  • Omdat we mensen keuze-vrijheid bieden: je bepaalt zelf wat en hoeveel je koopt en wanneer je je aankopen doet. 
  • Omdat kwaliteit in het aanbod voorop staat
  • Omdat solidariteit cruciaal is: iedereen draagt bij wat hij kan!
  • Omdat opvolging van individuele noodsituaties cruciaal is met het oog op het aanbrengen van oplossingen en het signaleren van gezamenlijk ervaren knelpunten aan het beleid
   Voor Wie?
  • Onze sociale kruidenier richt zicht tot inwoners met een laag inkomen van Sint-Amandsberg en Oostakker.
  • Vanaf januari 2012 zijn we gestart met een nieuw systeem. Als iemand wil komen winkelen in de sociale kruidenier moet hij/zij doorverwezen worden door een bevoegde dienst of organisatie die een financieel onderzoek kan uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het OCMW, CAW, Kind en Gezin, Straathoekwerk, de Brugfiguur van de school, enzovoort. Indien je er recht op hebt, krijg je een brief mee waarmee je je kan laten inschrijven tijdens de openingsuren van de sociale dienst.
  Wanneer?
  • Elke dinsdag 14u – 16u
  • Elke donderdag van 14u - 18u
  Waar?
  • Doornakkerstraat 2 
  • 9040 Sint-Amandsberg

FOTOGALERIJ

Foto Sivi