Wat we doen

SIVI werkt aan structurele armoedebestrijding zonder daarbij de actuele noden van mensen in een kwetsbare positie uit het oog te verliezen. 
We zijn een team van ‘doeners’ dat op basis van goede praktijken, dialoog en sterke samenwerkingsverbanden beleidsadviezen graag in de praktijk omzet.

BASISHULP

Ondersteuning begint bij de fundamenten met de basishulp: 
De sociale kruidenier is een buurtwinkel waar mensen in armoede kwaliteitsvolle producten aan een sterk gereduceerde prijs kunnen kopen. Je vindt er voeding, onderhouds- en verzorgingsproducten. Daarnaast is er ook Boetiek Vincent, een tweedehandswinkel met betaalbare, kwaliteitsvolle kledij, huishoudlinnen en accessoires. Maar… de sociale kruidenier en Boetiek Vincent zijn meer dan winkels! Het zijn warme plekken waar een grote mix aan medewerkers rechten uitput, vindplaatsgericht werkt en jobs op maat voorziet. 

De basishulp is een laagdrempelige manier om nieuwe mensen te leren kennen en eventueel toe te leiden tot de andere activiteiten van SIVI.

BELEIDSPARTICIPATIE

In een ideale wereld is basishulp overbodig, en is iedereen voorzien in zijn basisbehoeften. Om dit te bereiken is een structureel armoedebeleid noodzakelijk. SIVI is een schakel tussen mensen in een kwetsbare positie en beleid. Want enkel wanneer ervaringskennis wordt gecombineerd met professionele kennis, kunnen we de situatie van mensen in armoede verbeteren. 

We bevragen bezoekers van de basishulp naar hun mening over uiteenlopende thema’s, aan de hand van verschillende methodieken. Die resultaten bundelen we en daarmee gaan we in dialoog met organisaties en beleidsmakers, en trachten actievoorstellen te laten uitmonden in goede praktijkvoorbeelden. 

PROJECTEN

Wanneer actie uitblijft, nemen we het heft in eigen handen. Samen met partners kruipen we in onze pen om projecten uit te schrijven. Dankzij de nodige subsidies slagen we erin tijdelijke projecten te laten uitmonden in structureel werk. Zo groeide het renovatieproject ‘Dampoort knapt op’ uit tot ‘Gent knapt op‘, en werd het opgenomen binnen de reguliere werking van stad Gent. Of mobiele keuken ‘t Overeten, een project rond betaalbare voeding in de hoop een solidair buurtresto op Dampoort te realiseren. Wel, het restaurant komt er en nog wel op een unieke locatie in de Dampoortwijk: de kerk op het Heilig-Hartplein.